bach stress

Carla Hardy & Jeroen de Groot in
BACH STRESS

Nelly (actrice Carla Hardy) en Bernd Bach (violist Jeroen de Groot) zijn de nazaten van de grote componist Johan Sebastian Bach. In een hartstochtelijk verlangen hun visie op het leven en werk van hun beroemde voorvader te geven, zijn ze tot elkaar veroordeeld... lees verder


Hij, Bernd, heeft zijn viool en Nelly niet veel meer dan woorden.
Zij wisselen elkaar af, vullen elkaar aan en zitten elkaar dwars in een theatrale lezing.
Bernd en Nelly laten op een vaak tragi-komische wijze zien hoe Johan Sebastian door zijn ambitie regelmatig in conflict komt met zijn werkgevers. Zo raken gedurende de voorstelling de muziek (solosonates en partita's) van Bach en zijn leven met elkaar verweven.


Naast eigen teksten is voor de voorstelling uitvoerig gebruik gemaakt van historische brieven en documenten.

Carla Hardy, een diva met zelfspot.

CARLA HARDY

een DIVA met zelfspot.

Naast grote rollen in films als Viva Boer Gerrit, Belle van Zuylen, Menuet en Gebroken spiegel en tv-series als We zijn weer thuis en Sans rancune (beide van Wim T. Schippers), passeerde Hardy de revue in bijna alle denkbare tv-feuilletons van Baantjer tot In voor en tegenspoed, van 12 steden, 13 ongelukken tot Jiskefet.
Maar bovenal is Carla Hardy theaterdier...

Jeroen de groot, violist.

JEROEN DE GROOT

'Als driejarige wilde ik al een viool, maar mijn vader gaf me te verstaan dat ik nog een aantal jaartjes moest wachten. Toen ik er op mijn zevende eindelijk eentje kreeg was ik er natuurlijk niet meer van af te slaan.'
....wat deze man uit een viool kan halen grenst aan het onwaarschijnlijke. De ranke vingers zijn zo snel dat het bijna niet goed is waar te nemen. En dan die strijkstok. Die teisterde de snaren werkelijk op een manier die niet snel overtroffen zal of kan worden.
jeroendegroot.info


J.S.Bach - Preludium in E Partita BWV 1006

Reviews


Genialiteit van Bach krijgt betekenis in Bach Stress

"Onverwacht en onorthodox."
"Publiek wordt uitgedaagd om met nieuwe en frisse ogen naar het fenomeen Bach te kijken."
"Wat Jeroen de Groot aan het slot van met de 'Ciacona' of 'Chaconne' uit de snaren weet te toveren in een 15 minuten durende solo, geeft je een vaag en bewonderend besef van wat een genie eigenlijk is."

Willem Nijssen PZC 4 september 2014


"Bach Stress, een voorstelling die inzichtelijk maakt dat het leven van een kunstenaar niet over rozen gaat. Zo zeer als de muziek van Bach nu wordt gewaardeerd, zo moeilijk was het voor hem om toen het hoofd boven het water te houden. De schitterende muziek vertolkt door Jeroen de Groot, illustreert de basis in de tijd waarin de stukken zijn ontstaan. Carla Hardy speelt op weergaloze wijze Bach's vrouw Maria Barbara, zodat ik na afloop alleen nog maar het verlangen heb wanneer dit toneelstuk wordt verfilmd. Ik heb enorm genoten."

Jacques Grégoire


"Bach Stress is een theaterstuk dat je van de eerste tot de laatste minuut boeit. De emotionele intensiteit van Jeroen de Groot's vioolspel afgewisseld met het, voor mij vrijwel onbekende, dramatische levensverhaal van Bach (schitterend voorgedragen door Carla Hardy) garanderen een avond om niet snel te vergeten."

Robin Post van der Burg


"geweldig mooie voorstelling, die zonder belerend te zijn toch veel leert aan de toeschouwer. Carla is ook in dit ernstige stuk een comediènne en Jeroen inderdaad virtuoos."

Pieter van Scherpenberg


"Beste Jeroen, alweer een tijdje geleden heb ik in Middelburg, in een kleine kerk, het stuk Bach-stress meebeleefd. Het ontroerde mij dusdanig dat ik vlug met een vriendin naar een nabijgelegen café ben gelopen en daar hebben we zitten nagenieten en ook alles over ons heen laten komen van deze bijzondere gebeurtenis.
Ik heb vooral genoten van jouw eigen interpretatie van Bach en was daar ontzettend door aangedaan. De manier waarop je de chaconne speelde leek een volkomen nieuw stuk voor mij. Ik heb het zelf vaak gestudeerd en vond het altijd heerlijk om te spelen. Dat jij je deze muziek helemaal eigen hebt gemaakt en zulke prachtige nuances weet uit te diepen vond ik fantastisch.
Daarom bij deze een heel gemeend Dankjewel voor deze heerlijke ervaring.
Veel welgemeende groeten voor een violist die mij diep raakte met zijn spel."

Elly Kopmels van Kampen


"Gister uw voorstelling bijgewoond, fantastisch, tot tranen toe bewogen aan het eind, hoezo?
Schoonheid bestaat, u liet het horen en zien...
Een grootse prestatie van beiden,
hartelijk dank familie Bach."

Cees Overman


contact / boekingen


Jeroen de Groot
Carla Hardy
Jan Pieter Koch

Research, muzikale adviezen en regie advies: Jan Pieter Koch
Eindregie: Gijs Schoneveld
Trailer: Eric Disselhof